Vijesti

U Osijeku održana konferencija "Zdrava budućnost djece”

 Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu održao je danas konferenciju „Zdrava budućnost djece“ gdje je predstavljena i istoimena inicijativa te održan okrugli stol. Cilj je konferencije ukazati na štetnost uporabe zabranjenog pesticida klorpirifosa u poljoprivredi, ali i na dječji razvoj, rekao je voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Višnjevac, Tomislav Ramljak.

- Uporaba te zabranjene supstance u posljednjih nekoliko godina skrenula nam je pozornost da se tom temom trebamo pozabaviti. Inicijativu smo pokrenuli jer želimo ukazati na štetnost tog otrova koji ulazi u voće i povrće koje naša djeca konzumiraju te apelirati na one koji ga koriste u poljoprivrednoj proizvodnji da razmisle koliku štetu čine djeci – istaknuo je Ramljak.

Konferenciji je nazočio i župan Mato Lukić poručivši kako osim informacija očekuje prijedloge i rješenja stručnjaka na koji način pristupiti ovom problemu.

- Nema važnije teme na svijetu od zdrave budućnosti djece i zato će Županija uvijek biti uključena u ovakve projekte i podržavati ih. Stojimo na raspolaganju svim svojim resursima i stručnim kadrom. Poduzimamo sve što je u našoj mogućnosti kad je u pitanju zdravlje djece pa smo iz tog razloga 2017. godine pokrenuli projekt „Besplatni školski obrok za sve“ u svim osnovnoškolskim ustanovama kako bismo djeci osigurali zdrav i kuhani obrok od namirnica lokalnih OPG-ova. Ponosni smo što je projekt zaživio i na nacionalnoj razini – rekao je Lukić.

Na okruglom stolu sudjelovala je i pedijatrica osječkog Doma zdravlja Vlatka Krizmanić koja je upozorila da pesticidi mogu dugoročno utjecati na djecu i uzrokovati kronične zdravstvene tegobe.

19.02.2024 17:16:54

Facebook Twitter Instagram