Vijesti

U Hrvatskoj 149.200 nezaposlenih osoba

Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kazao je da je 29. lipnja Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo Odluku gdje se stavljaju izvan snage Odluke o privremenoj obustavi korištenja mjera aktivna politike samozapošljavanja, a koja je donesena u ožujku.

Lončar je naglasio da je mjera samozapošljavanja samo jedna od sedam mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

- To je jedna od najuspješnijih mjera u protekle 3.5 godine, a koristilo ju je oko 22.000 osoba, rekao je Lončar.

Dodao je da je u ovoj krizi s koronavirusom Hrvatski zavod za zapošljavanje podržao poslodavce i očuvanje radnih mjesta.

- Sada imamo novu mjeru, počeli smo primati zahtjeve od 1. srpnja, te smo primili oko stotinjak zahtjeva, a do graja godine očekujemo oko 1.600 zahtjeva za što su osigurana sredstva. Pozivamo sve nezaposlene osobe koji imaju poduzetničku ideju da se obrate Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, poručio je Lončar.

Istaknuo je da je HZZ promijenio svoje kriterije, te da su sada prilagodili financiranje prema budućoj djelatnosti koju nastoji obavljati budući poduzetnik.

- Do 100.000 kuna mogu financirati prihvatljive djelatnosti poput građevine, metaloprerađivačke industrije, istraživanje opskrbe električnom energijom, vodom i plinom. To su djelatnosti u kojima očekujemo veću učinkovitost. Dok je iznos od 75.000 kuna za djelatnosti poput informatičke te sve ostale djelatnosti koje nisu isključene iz ovog sustava, dodao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Lončar je istaknuo da je recimo poljoprivredna djelatnost u drugom sustavu financiranja, a isključene su one djelatnosti za koje je HZZ ocijenio da u ovoj situaciji ne bi bile svrhovite za financiranje, a to su turističke djelatnosti, putničke agencije, pa čak neke i pravne usluge.

Lončar je rekao da osobe koje žele koristiti mjere samozapošljavanja trebaju biti nezaposleni i prijavljeni na Hrvatski zavod za zapošljavanje. Moraju iskazati i poslovni interes svom savjetniku, te moraju proći jednu od dvije aktivnosti - individualno savjetovanje ili proći radionicu o samozapošljavanju.

Lončar je rekao da HZZ prati 24 mjeseca poduzetnike koji koriste mjeru samozapošljavanja.

- Ako utvrdimo neke nepravilnosti u prvih šest mjeseci onda tražimo povrat sredstava u cijelosti. No, međutim ako je to utvrđeno nakon šest mjeseci, onda tražimo povrat 50%, dodao je.

Naglasio je da se zahtjevi podnose do 31. listopada, a obradit će se u primjerenim rokovima. 

Lončar je poručio da trenutno na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno ima oko 149.200 nezaposlenih osoba.

14.07.2020 09:32:00

Facebook Twitter Instagram