Vijesti

Svjetski je dan slobode medija

Svjetski je dan slobode medija. Sindikat novinara Hrvatske pozvao je članove da tradicionalnom akcijom 'Pet minuta gromoglasne tišine' upozore na važnost novinara i medijskih radnika, ali i na njihov sve lošiji položaj. U pet minuta do 12 sati u nedjelju pozivaju članstvo da preko svojih medija upozore na loš položaj novinara čime se ugrožava sloboda medija.   

Sindikat je u priopćenju upozorio na važnost zaštite radnih i radničkih prava kao preduvjeta za slobodu novinarstva i medija. Sindikati su podsjetili na anketu, pokrenutu u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom, koja pokazuje da je gotovo trećina slobodnih novinara izgubila poslove, 26 posto njih izgubilo je većinu svog prethodnog angažmana, a 16 polovicu. "Samo 15  posto njih zadržalo je angažman. Osim smanjivanja plaća stalno zaposlenima, mnoge medijske kuće otkazale su suradnju stalnim honorarnim suradnicima i freelancerima", upozorili su.

Sindikat napominje da je s HND-om već predložio konkretne mjere za pomoć novinarskom sektoru (http://www.snh.hr/hitne-mjere-za-spas-novinarstva/), a vode se i razgovori s Ministarstvom kulture kako bi se osigurale specifične mjere za novinarski sektor.

Pozvali su poslodavce da sredstva usmjere izravno i isključivo u plaće i primanja radnika te da ne zadiru u najniže plaće. "Kada država daje 4000 kuna po radniku poslodavci nemaju nikakvog razloga radnicima s malim primanjima dodatno smanjivati plaću te držimo da je Vlada dužna osigurati mjere za zaštitu prava tih ljudi", poručili su.

U priopćenju koje potpisuje predjednica Sinidkata Maja Sever stoji kako dio novinara, snimatelja i fotografa ne rade u smanjenom obujmu te se svakodnevno izlažu opasnosti i dokazuju koliko su novinarski poslovi društveno važni i vrijedni. "Pritom su mediji i u ovim izvanrednim uvjetima nastavili ispunjavati svoju ulogu korektiva vlasti i upozoravati na propuste ili netransparentne postupke. Jer, to je novinarstvo", zaključeno je.

(Izvor Hina hr)

 

03.05.2020 09:11:00

Facebook Twitter Instagram