Vijesti

Projekt za dekripciju spriječio plaćanje 632 milijuna dolara hakerima

Besplatni projekt za dekripciju No More Ransom (Nema više otkupnine) spriječio je u četiri godine svojeg postojanja da 632 milijuna dolara vrijedni zahtjevi za otkupnine završe u džepovima hakera kriminalaca.

Projekt koji objedinjuje dostupne alate za dekripciju je od svojeg pokretanja registrirao više od 4,2 milijuna posjetitelja iz 188 zemalja i spriječio da zahtjevi za otkupninu od 632 milijuna dolara budu isplaćeni kriminalcima, priopćilo je Ravnateljstvo policije.

No More Ransom pomaže žrtvama ransomware napada da oporave svoje podatke bez plaćanja hakerima koji su im blokirali datoteke i onemogućavaju im pristup dok se ne plati otkupnina. Projekt na vlastitom portalu potaknut je doprinosima 163 partnera, u prošloj godini dodao je 28 alata i sada može dešifrirati 140 različitih vrsta napada koji se u posljednje vrijeme povećavaju i mogu dovesti do zastoja kritičnih aktivnosti poput rada bolnica i državnih tijela.

Budući da još uvijek postoje mnoge vrste ransomwarea za koje nisu razvijeni alati za dešifriranje, policija ističe da postoje preventivni koraci koje građani mogu poduzeti kako bi se zašttili od napada. U policiji savjetuju čuvanje kopije datoteka u oblaku, drugom memorijskom prostoru izvan mreže ili na drugom računalu te korištenje pouzdanog i ažuriranog antivirusnog softvera. Uz to, savjetuje se nepreuzimanje programa iz sumnjivih izvora, neotvaranje privitka u e-mailovima nepoznatih pošiljatelja i neplaćanje otkupnine.

27.07.2020 14:26:22

Facebook Twitter Instagram