Vijesti

Predstavljeno idejno rješenje za izradu Urbanističkog plana uređenja OLT-a

Nakon gotovo 30 godina propadanja, veliki industrijski kompleks bivše Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva konačno će u rekonstrukciju. Naime, izabrano je idejno rješenje za izradu Urbanističkog plana uređenja OLT-a, što je prvi korak do ostvarenja dugoočekivane transformacije ove industrijske ostavštine u modernu, multifunkcionalnu urbanu cjelinu.

Na javni natječaj Grada Osijeka, koji je trajao od 5. prosinca 2023. do 1. ožujka ove godine, ukupno je pristiglo devet radova. Izbor je obavilo Društvo arhitekata Grada Osijeka, a prvo mjesto i nagradu od 17 tisuća eura odnio je rad autora Siniše Bodrožića, Filipa Šrajera i Ivana Jovanovca.

Rad je predstavljen danas u dvorištu bivšeg OLT-a, a uz gradonačelnika Osijeka Ivana Radića predstavljanju su nazočili i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić, župan Mato Lukić, autori rada te drugi uzvanici.

Osječki gradonačelnik Radić podsjetio je da je idejnom rješenju prethodilo darovanje državnog zemljišta Osječko-baranjskoj županiji, a potom i prošlogodišnja odluka osječkog Gradskog vijeća o izradi urbanističkog plana.

Za raspisivanje arhitektonsko-urbanističkog natječaja u proračunu smo osigurali oko 70 tisuća eura, kako bismo dobili podlogu za izradu urbanističkog plana. Sada slijedi izrada urbanističkog plana, a smisao svega je da na prostoru nekadašnje tvornice dobijemo održivu, multifunkcionalnu urbanu cjelinu koja će se sastojati od stambenog i sportskog dijela, ali i bivše upravne zgrade tvornice koju ćemo očuvati te koja će također dobiti svoju namjenu – rekao je gradonačelnik i dodao:

Cilj nam je da grad Osijek raste i da ovaj dio grada koji je nažalost dugi niz godina bio zapušten, pretvorimo u moderan urbani dio grada koji će biti privlačan za sve stanovnike grada Osijeka. Osim stambene cjeline, tu su predviđeni i sportska dvorana i zatvoreni bazen, zelene površine, trim staza za rekreaciju i dječji vrtić, uistinu jedno novo naselje, na potezu između Tvrđe i Donjeg grada.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić kazao je da je riječ o prostoru površine 5,8 hektara na kojem bi bili sportski inkubatori.

Ne možemo ga usporediti ni s jednim projektom do sada. Prostor je gledala i povjerenica Europske komisije koja je rekla da su spremni financirati projekt. Ovo je sadržaj koji će ojačati i nas kao zajednicu, ne samo u Osječko-baranjskoj županiji i gradu Osijeku, nego i u cijeloj Hrvatskoj, možda i susjednim državama. Hrvatska je danas prepoznata kao brend dobrih, kvalitetnih i jakih sportaša, ali nedostaje sustavno stvaranje, praćenje i usmjeravanje tih sportaša – objasnio je ministar Anušić.

Osječko-baranjski župan Mato Lukić istaknuo je kako je to praktički novi kvart u širem središtu grada Osijeka, predviđeno za oko 1600 stanovnika.

- U stambenim zgradama predviđen je bazen koji nedostaje gradu Osijeku, sportska borilišta, sportska dvorana te drugi sportski i kulturni sadržaji, a sve u blizini kampusa koji će činiti odličnu cjelinu. Jedva čekamo vidjeti prve radove i uklanjanje starih objekata, ali i izgradnju novih. Nadam se da će ovaj administrativni dio teći u redu, kao što je do sada protekao – poručio je župan Lukić.

Izvor: Grad Osijek

02.04.2024 17:56:00

Facebook Twitter Instagram