Vijesti

Osječko-baranjska županija donirala čamac osječkoj Stanici HGSS-a

Osječka Stanica Hrvatske gorske službe spašavanja od danas ima novi čamac, puno kvalitetniji od dosadašnjeg. Župan Mato Lukić uručio im je čamac za potrebe spašavanja na vodi, a tom je prigodom održan i sastanak na kojem su predstavnici HGSS-a upoznali čelnike Županije sa svakodnevnim aktivnostima, ali i potrebama ove udruge.

- Danas smo obavili primopredaju čamca čiju je nabavu financirala Osječko-baranjska županija, a koji će pripadnicima HGSS-a služiti tijekom daljnjih intervencija. Koristim ovu priliku da zahvalim svim članovima jer su to ljudi koji volontiraju u ovoj službi koja se financira isključivo davanjima lokalne i regionalne samouprave. Osječko-baranjska županija je od 2021. godine tri puta povećala iznos za financiranje Stanice Osijek, od 8.000 eura 2021. godine do 20.000 eura ove godine. Iznos ćemo kontinuirano povećavati prema njihovim potrebama jer je HGSS dio operativnih snaga civilne zaštite OBŽ-a koji se iskazao u svim kriznim situacijama te nema razloga da ta postrojba ne bude dobro opremljena. Vrijednost čamca je otprilike 4.000 eura, a koristit će se za sve intervencije na području županije i diljem Hrvatske - rekao je župan Mato Lukić.

Krešimir Burazin, pročelnik osječke stanice HGSS-a, zahvalio je na donaciji i dodao:

- HGSS provodi spašavanja sa svih neurbanih terena u Hrvatskoj i zato je jedan ovakav resurs neizmjerno bitan. Pred nama je velik izazov - osiguravanje novog prostora za rad naše stanice, a drago mi je što sam danas dobio potvrdu da će se Osječko-baranjska županija uključiti i biti nam podrška. Vjerujem da će je pratiti i ostale jedinice lokalne samouprave. Istaknuo bih i podršku HEP-a koji nam je osigurao sredstva za motor za čamac. Za razliku od dosadašnjeg gumenog čamca koji se pokazao nepouzdanim, ovaj je čamac izrađen od tvrde plastike i vrlo je praktičan i lagan te ga možemo spustiti na bilo kakvu vodu. Ove godine smo imali više od 45 intervencija samo na vodi što je uistinu visok postotak - kazao je Burazin.

17.11.2023 14:44:58

Facebook Twitter Instagram