Vijesti

Održana prva ovogodišnja koordinacija gradonačelnika i načelnika OBŽ-a

 U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku danas je održan prvi ovogodišnji sastanak koordinacije gradonačelnika i načelnika Osječko-baranjske županije. Na dnevnom redu bilo je pet tema značajnih za županiju u cjelini, ali i za svaku jedinicu lokalne samouprave. Župan Mato Lukić uvodno je naglasio kako se koordinacijski sastanci organiziraju upravo zbog izravne razmjene informacija i razmatranja inicijativa, planova i ostalih tema, a odmah se može dogovoriti i način provođenja zaključaka, što je dakako u zajedničkom interesu i koristi ravnomjernom razvoju cijelog područja županije.

- Danas imamo zaista aktualne teme na dnevnom redu, a sastanak otvaramo raspravom o prijevozu onkoloških bolesnika. Inicijativa je proizašla sa sjednice Županijske skupštine, a sada ćemo vidjeti na koji način možemo provesti ovaj pilot projekt i tako olakšati liječenje onkološkim pacijentima - rekao je Mato Lukić.

Uvodno izlaganje o mogućnostima organiziranja i sufinanciranja prijevoza onkoloških pacijenata na terapije u suradnji Županije s jedinicama lokalne samouprave podnijela je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje OBŽ Sarafina Zelić-Kos. Podsjetila je da je na 25. sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije vijećnik Samir Haj-Barakat podnio inicijativu za pokretanje projekta „Besplatni prijevoz onkoloških pacijenata“. Projektom se želi olakšati liječenje onkološkim pacijentima koji žive na području Županije, i to osiguravanjem besplatnog prijevoza od njihovog kućnog ulaza do ulaza u Zavod za onkologiju KBC-a Osijek, kao i povratak kući nakon terapije.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Romeo Jukić informirao je nazočne o projektu kreditiranja proljetne i jesenske sjetve te mogućnostima uključivanja jedinica lokalne samouprave u taj oblik pomoći poljoprivrednicima. Pročelnik je govorio i o potporama, kojih će ove godine biti 16 u poljoprivredi i 8 u ruralnom razvoju, a njihova ukupna vrijednost iznosi gotovo milijun eura. Kazao je kako Županija u ožujku otvara javni poziv s potporama za podizanje plastenika i staklenika, za što je predviđeno 107.000 eura, a tu su i druge mjere pomoći poljoprivrednicima u proizvodnji povrća, što je deficitarna proizvodnja u našoj županiji i šire pa su i potpore u ovom dijelu usmjerene podizanju konkurentnosti i samodostatnosti.

Mato Lukić naglasio je kako Županija pratiti potrebe poljoprivrednika te se uz postojeće uvode i nove potpore. Ove godine to su potpora za podizanje plastenika i staklenika za uzgoj povrća i voća, zatim za podizanje i rekonstrukciju intenzivnih nasada jabuka, kao i ekstenzivnih nasada u voćarstvu te potpore za rekategorizaciju i potpora za očuvanje pčelinjeg fonda.

Nazočni načelnici i gradonačelnici potaknuli su raspravu i o drugim aktualnim temama. Tako je načelnica Općine Ernestinovo govorila o problematici koju imaju općine i gradovi nakon stupanja na snagu Izmjena i dopuna Zakona o cestama te potom ispostavljenim računima Hrvatskih cesta za plaćanje prava građenja/služnosti. Načelnik Općine Vuka Damir Maričić potaknuo je raspravu o problematici s kojom se suočavaju osnivači javnih vatrogasnih postrojbi. Zaključeno je kako će se zajedničkim aktivnostima tražiti najbolja rješenja za sve istaknute teme.

Izvor: OBŽ

30.01.2024 16:57:00

Facebook Twitter Instagram