Vijesti

Obilježena 32. godišnjica ratnih stradanja u Laslovu

 U povodu 32. godišnjice tragičnih događaja u Laslovu danas je ispred Spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja - mjestu posebnog pijeteta, upaljeno 48 svijeća u počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima iz ovog naselja u Domovinskom ratu.

- Osobito nam je teško ovih dana kada se prisjećamo Vukovara, Ernestinova, Laslova i kasnije Antunovca, to su događaji koji u nama bude previše emocija. 20. studenog je palo Ernestinovo i mi smo ostali u okruženju, a kako se obruč stezao odlučili smo se povući, pokušati izaći i na sreću smo uspjeli. 48 branitelja i civila poginulo je u 152 dana obrane Laslova – rekao je Stjepan Deže, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i branitelja Laslova.

- U Laslovu je oduvijek bilo pola mađarsko, pola hrvatsko stanovništvo i tako je bilo i u vojsci. Mi nismo birali stranu nego branili svoje. Današnji dan nam donosi nemir jer u ovo vrijeme smo odlučivali o tome otići ili ostati u okruženju do zadnjeg daha. Danas kada razmišljam o osam godina progonstva, možda mi je čak bilo i teže nego za vrijeme ratnih zbivanja - rekao je Ladislav Kočiš, ratni zapovjednik obrane Laslova.

Program obilježavanja - kako ističu mještani - 32. godišnjice tužnog i bolnog sjećanja na poginule i umrle hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu te na privremenu okupaciju Laslova čija je obrana 152 dana bila prva linija južne obrane Osijeka, danas je obuhvatio i održavanje „Sata povijesti o Domovinskom ratu“ u Osnovnoj školi Laslovo.

- Ovdje je bila izuzetno opasna i teška situacija, i sam sam bio u to vrijeme ovdje i o tome treba govoriti mlađim generacijama. Laslovo je dugo odolijevalo kako se neprijatelj ne bi približio Osijeku. Izvlačenje civila, ranjenika i branitelja trajalo je do idućeg jutra i na sreću je njihov izlazak iz okupiranog područja bio uspješan. Važno je podsjetiti da su Laslovo razrušile i spalile Arkanove horde i da je trebalo puno vremena nakon povratka da se obnovi i zbog toga mi je posebno drago vidjeti kako se danas razvija – rekao je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije.

Teksti i foto: OBŽ

24.11.2023 14:05:00

Facebook Twitter Instagram