Vijesti

Danas je Međunarodni dan oboljelih od cerebralne paralize

 35 godina aktivnog rada trebala je ovog tjedna proslaviti udruga Loco Moto koja okuplja osobe s invaliditetom.

Zbog aktualne situacije, svečano će obilježiti ovu veliku obljetnicu naknadno u budućnosti, a mi smo danas razgovarali sa predsjednicom Gordanom Mišković koja nam je ispričala kako su posljednjih mjesec i pol dana njihovi članovi doživjeli sve što se oko njih događa.

Problematične su bile upute o što manjem fizičkom kontaktu, obzirom da mnoge osobe s invaliditetom koriste usluge pomoći u kući, a često im osobni asistenti pomažu sa osnovnim stvarima poput održavanja higijene ili kućanstva, stoga velika distanca nije bila moguća. Srećom, među oboljelima od koronavirusa u našoj županiji, nema osoba s invaliditetom, a članovima udruge Loco Moto nedostaju zabavna druženja s drugim osobama, baš kao i svima.

Stoga su kontakte održavali putem društvenih mreža, kazala je Mišković, te ovom prilikom podijelila sjajnu vijest- naime, nakon dvije godine, udruga je dobila novi kombi prilagođen njihovim potrebama.

Što se tiče cerebralne paralize, predsjednica udruge pojasnila je da se radi o neizlječivoj bolesti uslijed oštećenja mozga kod novorođenčadi. Unatoč svim dosezima moderne medicine, još uvijek nije moguće spriječiti ovu bolest, no zato je vrlo važan rani pristup- rana dijagnostika, rana intervencija i rehabilitacija. 

Foto: Facebook

05.05.2020 13:57:50

Facebook Twitter Instagram